Producătorul francez de medicamente Sanofi a anunţat că lucrează cu autorităţile de reglementare din Europa pentru a accelera accesul pe piaţă a unui posibil vaccin împotriva noului coronavirus, scrie News.ro, după ce directorul general a sugerat că americanii ar putea beneficia primii de acesta, transmite Reuters.
Compania a informat că discută cu Uniunea Europeană şi cu guvernele din Franţa şi Germania pentru a accelera dezvoltarea regională a vaccinului.
Sanofi, care are o experiență vastă în producţia de vaccinuri antigripale, s-a asociat luna trecută cu compania britanică GlaxoSmithKline pentru a crea un vaccin împotriva noului coronavirus, ce ar putea fi disponibil de anul viitor. Companiile au primit sprijin de la Autoritatea pentru Cercetare şi Producţie în Domeniul Biomedical (BARDA), parte a Departamentului pentru Sănătate din Statele Unite.
Numai că, dat fiind ajutorul financiar oferit de BARDA, vaccinul produs în SUA va ajunge mai întâi la pacienţii americani. Această situație a provocat îngrijorare în Europa.
”Guvernul american are dreptul la cea mai mare precomandă, pentru că a investit în asumarea unui risc”, a declarat directorul general al Sanofi, Paul Hudson, într-un interviu acordat Bloomberg News.
El a mai spus că SUA se aşteaptă să primească primele dozele de vaccin.
”Suntem încurajaţi de mobilizarea Comisiei Europene din ultimele săptămâni, care analizează măsuri similare care ar putea duce atât la accelerarea dezvoltării de vaccinuri cât şi la accesul populaţiei europene la acestea”, a arătat Sanofi.
Declarațiile sale au stârnit valuri, ceea ce l-a determinat pe președintele Sanofi să clarifice lucrurile și să promită acces egal pentru toată lumea.
“Voi fi extrem de clar: nu va exista niciun avans anume pentru nicio țară”, a declarat Serge Weinberg, președintele Sanofi, pentru France 2 TV. El a adăugat că declarația directorului Hudson a fost interpretată greșit.
De altfel, discuții cu conducerea Sanofi s-au purtat la cel mai înalt nivel. Primul ministru francez Edouard Philippe a declarat că a vorbit cu președintele Sanofi, de la care a primit „toate asigurările necesare cu privire la distribuirea unui eventual vaccin Sanofi”.
Președintele Emmanuel Macron a spus că eforturile recente au dovedit că un vaccin nu trebuie să fie supus forțelor pieței și că urmează să se întâlnească cu oficialii de top din Sanofi săptămâna viitoare.
UE a insistat că toate țările ar trebui să aibă acces egal la un vaccin. “Vaccinul împotriva Covid-19 ar trebui să fie un bun public global, iar accesul la el trebuie să fie echitabil și universal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Stefan de Keersmaecker, citat de agenția de știri AFP.
Pandemia a făcut ca prioritatea laboratoarelor din toată lumea să fie găsirea unui vaccin împotriva Covid-19. Evoluția epidemică a pus o presiune uriașă pentru accelerarea unui proces de dezvoltare a vaccinului care, în mod normal, durează mai mulți ani.
La începutul acestei luni, UE a prezidat un summit online global pentru a stimula cercetarea coronavirusului și a asigurat promisiuni de 8 miliarde de dolari de la aproximativ 40 de țări și donatori. Finanțarea vizează dezvoltarea unui vaccin contra coronavirusului și a tratamentelor pentru Covid-19. Marea Britanie a fost co-gazdă a summit-ului, la care nu au luat însă parte două dintre cele mai mari puteri mondiale, SUA și Rusia.