Recoltarea de plasmă de la pacienții vindecați de COVID-19, în impas. Apelul medicilor din Iași

Un singur pacient din peste 160 de persoane diagnosticate cu COVID-19 care au fost declarate vindecate în județul Iași și-a arătat disponibilitatea de a dona plasmă pentru pacienții în stare gravă. Totuși, nici acesta nu a putut dona, pentru că a “picat” testele medicale, potrivit Ziarul de Iași.

În aceste condiții, tratamentul cu plasmă, considerat eficient în cazurile critice, nu poate fi aplicat, iar echipamentul pentru recoltarea plasmei nu e folosit, deși Iașiul a avut printre primele aparate performante din țară pentru recoltarea plasmei .

Directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine a declarat pentru presa locală că a fost făcut un sondaj în rândul pacienților vindecați, dar mulți dintre ei au declarat că au afecțiuni  care nu îi fac să fie eligibili pentru donare.

 „O mare parte dintre ei au declarat existența unor afecțiuni care contraindică total donarea de sânge, cum ar fi diabet cu insulino-dependență, afecțiuni cardiace sau greutatea sub normele admise. Normal că aceste persoane nu aveau cum să fie solicitate să se prezinte, pentru că din capul locului nu îndeplineau aceste criterii. Dincolo de ceea ce s-a făcut prin această triere telefonică, bineînțeles că la fața locului s-ar putea să se identifice alţi factori care să contraindice donarea de sânge. Până în prezent s-a prezentat pentru donare o singură persoană, care nu s-a calificat însă în urma controlului biologic al sângelui“, a declarat Lavinia Scripcariu, directorul CRTS Iaşi.

Medicii din Iași fac apel la persoanele vindecate să doneze plasmă, pentru a putea salva vieți.

 „Sunt oameni la Terapie Intensivă pentru care orice tratament nou cu șanse de vindecare este binevenit. Știu că în urmă cu ceva timp, pe măsură ce externam pacienți negativați, aceștia își exprimau dorința de a veni şi a dona. Din păcate, chiar dacă inclusiv la CRTS şi-au anunţat intenția, gestul nu a mai fost făcut. Dintre cei peste 100 de ieșeni vindecați, cu singuranţă se găsesc persoane compatibile pentru donarea de plasmă“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iași.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea