Reformele în sănătate o iau de la capăt cu fiecare ministru, cu fiecare ciclu electoral, şi nu se ajunge la niciun final, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
‘Această nouă lege a sănătăţii se doreşte, în opinia noastră, să fie o strategie pe o perioadă de 4-5 ani cel puţin, pentru că o nouă lege a sănătăţii nu poate fi implementată mai repede de câţiva ani, fiindcă presupune schimbări de comportament din partea tuturor actorilor din sănătate, lucru care nu se poate întâmpla de pe o zi pe alta. Toate reformele începute în sănătate s-au dorit rezolvate până mâine. Întotdeauna vedem că le-am făcut pe genunchi şi nu au ieşit cum trebuia să iasă’, a spus Cepoi.
Potrivit acestuia, dezechilibrul financiar este principala problemă a sistemului de sănătate.
‘Adică subfinanţarea generează dezechilibrul financiar. O cauză principală a dezechilibrului financiar este generată de faptul că sistemul de asigurări de sănătate face protecţie socială. Deci este greşită ideea de sistem de asigurări sociale de sănătate. În momentul de faţă, 4,5 – 5 milioane de plătitori la asigurări îi acoperă pe toţi cei care beneficiază de servicii medicale. Sistemul de sănătate face protecţie socială şi prin tot felul de alte acţiuni care nici măcar nu sunt prevăzute în lege. Menţionez faptul că iarna colectăm persoanele fără adăpost de pe stradă şi le ţinem în spital ca fiind bolnave. Nu plăteşte nimeni pentru ele, dar cheltuim cu ele. Acestea sunt atribuţiile altor instituţii sau structuri care se ocupă de protecţie socială dar care, din păcate, nu au capacitatea să o facă’, a mai spus secretarul de stat.