Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) – instituția care se ocupă cu acreditarea unităților sanitare din România – a încadrat 12 spitale publice cu paturi în categorii de acreditare în luna februarie 2023, din care doar 3 unități au fost încadrate în categoria a II-a (acreditat cu recomandări). România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare.
În România, există 6 categorii de acreditare:
Categoria I – acreditat;
Categoria II – acreditat cu recomandări;
Categoria III – acreditat cu rezerve;
Categoria IV – acreditat cu încredere redusă;
Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare;
Categoria VI – neacreditat.
Astfel, potrivit unui ordin al președintelui ANMCS, publicat luni în Monitorul Oficial, din cele 12 unități medicale încadrate în categorii de acreditare, trei au fost încadrate în categoria a II-a (cu recomandări): Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București, Centrul Medical Unirea Brașov și Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Buna Vestire” Galați.
Unitățile au primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani, cel mai mare punctaj – de 92,93% – fiind obținut de Centrul Medical Unirea Brașov. Dintre celelalte nouă spitale evaluate, cinci au fost încadrate în categoria a IV-a – acreditat cu încredere redusă: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, Spitalul General C.F. Pașcani, Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj și Spitalul de Psihiatrie Voila.
Celelalte patru spitale au fost încadrate în categoria a V-a (decizie de prelungire a procesului de acreditare): Spitalul Municipal Blaj, Spitalul Municipal Turda, Spitalul Municipal Orăștie și Spitalul General C.F. Ploiești.
Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afișeze la intrare și pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.