Dr. Bogdan Tănase, noul director medical al Institutului Oncologic București

Institutul Oncologic ”Prof. Dr.  Alexandru Trestioreanu”  București are un nou director medical, de la jumătatea acestei luni . Este vorba despre unul dintre cei mai apreciați chirurgi oncologi din generația medicilor tineri din Institut, dr. Bogdan Tănase.

Numit prin decizie a ministrului Sănătății, medicul Bogdan Tănase preia mandatul de director medical într-un moment foarte dificil. Ca orice spital, și Institutul Oncologic București este expus riscului infecțiilor cu SARS-CoV-2, iar măsurile de precauție privesc atât pacienții, cât și personalul medical. Una dintre cele mai mari probleme este reducerea activității chirurgicale ca urmare a unui ordin de ministru prin care s-au limitat intervențiile chirurgicale strict la urgențe din rațiuni de economisire a resurselor umane și tehnice de pe zona ATI. La Institutul Oncologic București se operează la 25 %-30% din capacitatea obișnuită.

Nemulțumit de acest ritm și de dramele pacienților din spatele acestei statistici, medicul oncolog a lansat, la începutul acestei luni, o interpelare pe Facebook prin care arăta că decidenții trebuie să găsească o soluție pentru pacienții cu afecțiuni oncologice care au nevoie de intervenții chirurgicale. ”Sunt pacienți cronici, nu sunt urgențe, dar multe din intervențiile chirurgicale oncologice au un timing precis în raport cu restul tratamentelor. Ce se întâmplă cu acești pacienți? Când și cum îi putem opera în siguranță?” Unul dintre comentariile care răspundeau mesajului a venit din partea secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, care i-a sugerat medicului să-i transmită o propunere concretă. Cu ajutorul mai multor colegi din specialitate, medicul a transmis un ghid de conduită chirurgicală pentru pacienții oncologici care ar urma să fie operați în timpul crizei COVID-19, dar, o decizie se lasă, în continuare, așteptată.

Medicul primar Bogdan Tănase, noul director medical al IOB, este și președintele Alianței Medicilor, calitate în care a fost prezent în spațiul public cu numeroase luări de poziție în apărarea halatelor albe și a drepturilor acestora. Despre medicul chirurg specializat în chirurgie toracică oncologică, medikatv.ro a mai scris AICI.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes