8 obiceiuri sănătoase care pot face mai mult rău, decât bine, dacă sunt practicate în exces

Un stil de viață sănătos este întotdeauna recomandat, dar specialiștii susțin că unele obiceiuri sănătoase, dacă sunt urmate în exces, pot deveni dăunătoare. Printre acestea, se numără igienizarea continuă a mâinilor, consumul de suplimentare alimentare și de alimente bogate în vitamine.

O serie de experți au dezvăluit câteva „obiceiuri sănătoase” comune pe care oamenii ar putea dori să le reconsidere:

1. Suplimente alimentare în exces
Există motive pentru care chiar și pe recipientele de suplimente alimentare este recomandată o anumită doză, zilnic. Spre exemplu, consumul în exces de vitamina C poate cauza probleme digestive, crampe și stări de vomă.

2. Prea multe legume
Într-adevăr, toată lumea știe că legumele sunt foarte sănătoase, dar chiar și consumul acestora în exces se poate dovedi problematic, mai ales pentru cei care suferă de Sindromul colonului iritabil.
Acest lucru s-ar putea datora cantității și tipului de fibre și de zahăr din legume. Spre exemplu, în cazul legumelor crude legumele crude, este posibil ca sistemul digestiv să nu descompună eficient toate fibrele, ceea ce poate irita tractul digestiv pe măsură ce trece prin el.

3. Consumul de apă plată îmbuteliată
Deși este recomandat să bem doar apă plată controlată, ar fi bine să nu consumăm doar apa din sticle de plastic, și asta pentru că plasticul poate conține chimicale. Din când în când, ar trebui să bem apă filtrată de noi, în casă.

4. Spălatul pe dinți în exces
Într-adevăr, pentru o bună igienă orală trebuie să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dar trebuie să știm că spălatul în exces poate distruge smalțul dinților.

5. Folosirea în exces a dezinfectantului de mâini
Pandemia de COVID-19 ne-a dereminat pe mulți dintre noi să folosim de mai multe ori pe zi dezinfectant de mâini, dar este bine să înțelegem că nici acesta nu trebuie folosit în exces. Deși igiena mâinilor este incredibil de importantă pentru a evita infectarea cu anumite boli, poate fi, de asemenea, dăunătoare pentru susținerea imunitară naturală.
De asemenea, poate deteriora microbiomul pielii, ceea ce poate crește riscul de penetrare a razelor UV, reacții alergice și germeni.

6. Consumul de alimente bogate în histamină
Histamina este o amină biogenă, care se găsește în mod natural în unele alimente, dar este, de asemenea, produs în organism, de exemplu ca răspuns la alergii. Servind ca neurotransmițător, histamina are funcții esențiale în corpul nostru, precum vigilența, concentrarea și reglarea somnului.
Cu toate acestea, consumul excesiv al alimentelor bogate în histamină poate duce la o mulțime de simptome, cum ar fi diaree, crampe stomacale, menstruații dureroase, dificultăți de respirație, urticarie, înroșirea feței, mâncărimi, probleme de tensiune arterială și dureri de cap.
Printre alimentele bogate în histamină se numără leguminoasele, cum ar fi năutul, soia și lintea, iaurt, ananas, conserve de pește, precum macrou și ton, arahide, spanac, roșii, banane, vânătă, căpșuni și cireșe.

7. Prea mult sport
Este bine să includem sportul, în stilul nostru de viață, dar trebuie să știm că, practicat zilnic, poate dăuna sănătății fizice. Corpul are nevoie să se odihnească și să se recupereze după exercițiile fizice, altfel se ajunge la epuizare fizică și chiar la rănire frecventă. De asemenea, prea mult sport poate duce la nivel scăzut de energie, iritabilitate, furie și lipsă de somn.

8. Consumul de gumă de mestecat
Guma poate fi o modalitate excelentă de a-ți împrospăta respirația într-o clipă, dar mestecatul prea des poate cauza probleme digestive, din cauza cantității de aer pe care o înghiți.
În plus, atunci când mesteci gumă, stomacul se așteaptă ca mâncarea să fie iminentă și începe să producă enzimele necesare digestiei. Acest lucru, la rândul său, poate accentua senzația de foame și poate duce la supraalimentare.
Anumite gume de mestecat conțin și îndulcitori care pot fi dificil de digerat și pot provoca balonare și gaze.

 

 

Categorii: Breaking Medika, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea