71 de medicamente riscă să dispară de pe piață după 1 noiembrie. Ce spune Ministerul Sănătății

71 de medicamente, din care 21 nu au alternativă terapeutică, riscă să dispară începând de mâine din farmacii, avertizează Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația pentru Protecția Pacienților.

Acestea au solicitat Guvernului şi Ministerului Sănătăţii să extindă valabilitatea actualelor preţuri pentru a nu pune în pericol sănătatea pacienților.

„Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor face apel la responsabilitate şi chibzuinţă către Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii pentru viaţa pacienţilor români şi propune ca soluţie de rezolvare urgentă a acestei crize pentru sute de mii de pacienţi: prorogarea termenului şi extinderea valabilităţii actualelor preţuri, inclusiv a celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au azi o alternativă terapeutică, până la rezolvarea problemei de fond!”, se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei.

“Suntem cu doar câteva zile înainte de declanșarea unei crize majore a medicamentelor în România. Sute de mii de pacienți cu boli cardiovasculare, diabet, astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă și reumatism sunt amenințați să rămână fără tratamentul necesar. Cu 71 de medicamente dispărând efectiv de pe lista de prețuri și deci din farmacii, începând cu 2 noiembrie, este nevoie de măsuri efective, asumate imediat”, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, comunicat.

Ministerul Sănătății transmite însă că nu există roscul ca acele medicamente să dispară. Conform legislației în vigoare, anual are loc corecţia preţurilor, care este de fapt recalcularea anuală a preţurilor maximale aprobate în Canamed şi Catalogul public prin reverificarea condiţiilor de la aprobarea preţului în conformitate cu prezentele norme şi care poate avea ca efect menţinerea, diminuarea sau, după caz, majorarea preţului aprobat. Corecția prețurile nu s-a mai realizat din anul 2015.

În urma procesului de corecție aferent anului 2018, pentru 128 de poziții în Canamed, aferente unui număr mai mic de denumiri comerciale (o denumire comercială poate să aibă una sau mai multe poziții în Canamed) au fost emise decizii de respingere a prețului propus de către deținătorul de APP (autorizație de punere pe piață), ca urmare a nerespectării metodologiei de calcul stabilite în actul normativ menționat.

Ministerul Sănătății a analizat situația fiecărei poziții din cele 128 și a efectuat demersurile în vederea asigurării disponibilității unei medicații corecte pentru pacienții din România.

Categorii: Actualitate
Tags: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea