Mai sunt și oameni care nuanțează actuala pandemie. Ce spune prof. dr. Vasile Astărăstoae

Într-o postare pe Facebook, fostul președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină Iași, Vasile Astărăstoae, lansează o ipoteză de lucru interesantă cu privire la modul în care guvernele lumii au fost influențate, după declanșarea pandemiei COVID-19, să ia măsuri prin care să restrângă libertățile omului, fără să aibă control asupra problematicii generate de noul coronavirus. ”În plină pandemie COVID-19, nu cunoaștem incidența, morbiditatea, mortalitatea, gravitatea, dar din frica irațională declanșăm o criză economică și socială și renunțăm cu entuziasm la drepturile fundamentale ale omului.” concluzionează profesorul Astărăstoae care consideră iresponsabilă reacția Organizației Mondiale a Sănătății:

”OMS-ul a reacționat iresponsabil. A dat mesaje panicarde, care au îngrozit populația. Au recomandat aceleași măsuri, care s-au dovedit ineficiente în pandemia din 2009. Au lăudat modelul chinezesc și au impus statelor să-l urmeze, deși știau că, dată fiind cenzura și măsurile represive ale comuniștilor chinezi, cifrele raportate nu au putut fi verificate.”

Vasile Astărăstoae ridică și  altă problemă: simularea realizată de  Centrul pentru Securitatea Sănătății (CHS) de la Universitatea Johns Hopkins, în octombrie 2019. Scenariul urmat atunci, în cadrul unui exercițiu susținut de Forumul Economic Mondial (WEF) și Fundația Bill & Melinda Gates, prezenta o epidemie cu 65 de milioane de decese în lume. Vasile Astărăstoae consideră că acel scenariu, pus la dispoziția OMS, nu e altceva decât substrat științific pentru privatizarea și restructurarea neoliberală a sistemului de sănătate global. Recomandările vizează cooperarea consolidată între guverne și companii private în parteneriate public-privat. Împreună cu organizațiile internaționale, trebuie promovate cercetările privind vaccinurile.Scenariul a luat în calcul și companiile media, sugerându-se un control, spune profesorul Astărăstoae: ”Trebuie o cooperare cu companiile media, astfel încât în ​​cazul unei pandemii piața să poată fi inundata rapid cu mesajele și informațiile dorite (care sunt redactate de OMS), iar alte mesaje trebuie suprimate din punct de vedere tehnic.”

Profesorul Astărăstoae consideră că atât OMS, cât și guvernele lumii au reacționat exact cum s-a anticipat în simularea amintită mai sus: ”Guvernele (cu câteva excepții) au ascultat de OMS și au încercat să limiteze viteza de răspândire a coronavirusului cu măsuri drastice fără precedent (carantină, izolare, distanță socială, interzicerea întrunirilor, închiderea magazinelor etc.). Pentru prima oară de la Decretul lui Constantin cel Mare, creștinii nu pot participa la slujbe religioase. Iacobinii, bolșevicii, ISIS au încercat, dar nu au reușit acest lucru (slujbele se țineau în clandestinitate). Viața socială s-a mutat în lumile digitale, lucru deosebit de periculos. Măsurile de combatere a coronavirsului merg mână în mână cu abolirea fără precedent a libertăților democratice măsuri care sunt aprobate cu entuziasm de majoritatea populației. Dacă nu ai ști despre ce este vorba, procedura din ultimele zile ar putea fi citită ca scenariul unei preluări populiste de putere”, scria istoricul René Schlott pe 16 martie în Süddeutsche Zeitung.

Rezultatul: virusul se răspândește cu viteză necontrolabilă (dovadă că în țările în care nu s-au adoptat aceste măsuri nu avem o creștere extraordinară, semnificativă statistic), personalul medical este epuizat fizic și psihic, spitalele sunt “sufocate”, economia intră în criză. Pe 18 martie, Frank Ulrich Montgomery, vicepreședintele Asociației Medicale Mondiale, a exprimat scepticism cu privire la măsuri (interviu în Bonn Anzeiger) Deoarece trebuie să presupunem că virusul va fi alături de noi mult timp, mă întreb când vom reveni la normal? Nu putem ține școlile și grădinițele închise la nesfârșit. În Italia, măsurile nu au ajutat niciodată, a fost o măsură de disperare politică, deoarece se crede că măsurile coercitive sunt mai eficiente decât cele generate de rațiune”.

Citiți mesajul integral al prof. dr. Vasile Astărăstoae AICI!

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes