65% din infarctele miocardice sunt tratate prin angioplastie primară

dragos-vinereanuAproape 65% din infarctele miocardice acute sunt tratate prin angioplastie primară, față de 20-25% câte erau tratate prin această metodă în anul 2010, când a fost inițiat programul de tratament intervențional al infarctului miocardic acut, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Dragoș Vinereanu, de la Spitalul Universitar de Urgență, președinte al Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sănătății.

„Numărul de proceduri la nivel național a crescut, ajungând la peste 5.500 de proceduri de dilatare percutană pe an la pacienți cu infarct miocardic acut. Acest lucru înseamnă că de la aproape 20-25% de infarcte miocardice acute tratate prin angioplastie primară, câte se făceau în anul 2010, înainte de debutul acestui program, am ajuns la aproape 65% din infarctele miocardice care sunt tratate prin această metodă”, a spus președintele Comisiei de Cardiologie a MS.

Potrivit acestuia, mortalitatea națională în timpul spitalizării pentru infarct miocardic a scăzut de la 13,5%, cât era înainte de introducerea programului, la 8,3% în acest moment iar în centrele în care se practică procedura de dilatare percutană în timpul infarctului miocardic acut, mortalitatea este de 4,2%.

Dr. Vinereanu a menționat că în București funcționează câte un centru specializat în această tehnică în Timișoara, Oradea, Baia Mare, Brașov, Iași, câte două în Cluj-Napoca și Târgu Mureș și până la sfârșitul anului vor mai intra în funcțiune alte trei centre, în Ploiești, Constanța și Suceava.

„Lucrurile au progresat odată cu începerea acestui program și cu finanțarea ceva mai bună pentru programul de dilatări percutane, celălalt program pe care noi îl facem pentru pacienții care nu au avut infarct miocardic acut, aici intrând o mare parte din pacienții cu sindroame coronariene acute. Ca atare, la nivel național numărul de proceduri de dilatare coronariană se apropie de 20.000 pe an, care ne situează undeva la nivelul mediei europene. În infarct, din punct de vedere al comparației cu alte țări din Europa, în ceea ce privește mortalitatea de 8,3% suntem printre țările cu o mortalitate mică, comparabil cu Germania, Croația, Slovenia, Ungaria, acest indicator fiind mai mic decât în Austria, Bulgaria sau Ucraina. Dacă vom compara mortalitatea din centrele în care se practică angioplastia coronariană cu valorile de 4% — 4,2% ne situăm printre țările din Europa cu cea mai mică mortalitate”, a arătat Dragoș Vinereanu.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea