Giganții din cercetare, mobilizare cu buget imens pentru vaccin împotriva noului coronavirus

În timp ce pandemia de coronavirus afectează noi teritorii, iar statele afectate deja înregistrează creșteri ale numărului de îmbolnăviri și decese, toată lumea privește cu speranță către cercetare de unde ar putea veni contraofensiva. Este vorba, în primul rând, despre obținerea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2, obiectiv pe care și l-au propus câțiva giganți care își pot permite să cheltuiască resursele necesare unei astfel de descoperiri. Un vaccin nu poate fi disponibil mai devreme de un an având în vedere perioadele minime de producere și testare.

În acest context, Coaliția pentru Inovații în Pregătire pentru Epidemii (CEPI) , o agenție internațională care a fost înființată (prin colaborarea dintre organizații publice, private, filantropice și ale societății civile) pentru a acționa în scopul stimulării producției de noi vaccinuri, a făcut un apel pentru o colectă de miliarde de dolari, fond care să susțină dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Organizația speră să existe minimum trei propuneri de vaccin care să intre la finanțare.

Fondul de două miliarde de dolari ar urma să fie întrebuințat astfel:

100 de milioane de dolari (imediat)

  • Pentru dezvoltarea a 8 vaccinuri candidat prin studii clinice în faza 1.

375 milioane de dolari (finele lunii martie)

  • Pentru fabricarea materialelor necesare pentru studiile clinice în fazele 2 şi 3 pentru 4-6 potenţiale vaccinuri împotriva coronavirusului COVID-19.
  • Pregătirea fazelor 2/3 a studiilor clinice pentru 4-6 vaccinuri candidat (potenţiala începere a unui studiu în faza a 2-a pentru un singur potenţial vaccin).
  • Investiţii iniţiale pentru extinderea capacităţii de producţie la nivel mondial.

400 milioane de dolari (finele lunii iunie)

  • Testarea a cel puţin 2 vaccinuri pentru SARS-CoV-2 în fazele 2/3 de studii clinice.
  • Pregătirea studiilor clinice din fazele 2/3 în mai multe locuri la nivel global.
  • Producerea de material suplimentar pentru fazele 2/3 ale studiilor clinice. 
  • Investiţii suplimentare în extinderea / transferul de tehnologie a procesului de fabricaţie pentru până la 6 vaccinuri împotriva COVID-19.

Între 500 şi 750 de milioane de dolari (2021)

  • Îmbunătăţirea capacităţii de producţie la nivel global cu transfer de tehnologie în zone geografice diferite pentru maxim 3 potenţiale vaccinuri pentru SARS-CoV-2.
  • Finalizarea testelor clinice.
  • Finalizarea cerinţelor de reglementare şi de calitate pentru cel puţin 3 vaccinuri.
  • Pregătirea dosarelor de reglementare pentru autorizarea de urgenţă / depunerea licenţei pentru cele trei vaccinuri create pentru a stopa îmbolnăvirile cu COVID-19.

Zilele trecute, laboratorul german CureVac, companie privată finanţată de CEPI, a anunţat că ar putea produce la scară masivă un vaccin. Compania germană și-a propus să obţină varianta experimentală în iunie-iulie și, apoi, să înceapă testele pe oameni.

O altă variantă de vaccin este în lucru la compania canadiană biofarmaceutică Medicago,  deţinută în proporţie de 40% de Philip Morris. Reprezentanții companiei au anunțat că vaccinul ar putea fi disponibil pentru teste pe oameni începând cu luna iulie.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes