SALVATORI ÎN ALB Sănătatea în România Știri

49 de ani de la prima operație pe cord deschis efectuată într-un spital din România

În anul 1973, pe data de 5 aprilie, la Clinica Chirugicală Nr. 2 din Târgu Mureș. sub coordonarea prof. dr. Ioan Pop de Popa, se efectuează prima operație pe cord deschis din România.

Pionierul care a realizat intervenția chirurgicală este medicul Ioan Pop de Popa. Profesorul s-a născut pe 6 octombrie 1927 la Oradea și este considerat creatorul școilii de chirurgine cardiovasculară modernă din România.

Operația a fost un succes, iar pacientul, care era original din Miercurea Ciuc, s-a prezentat frecvent la aniversarea evenimentului. Sursele din domeniu arată că acesta nu a știut de la început că el este primul pacient din România care suferă o astfel de intervenție.

Între anii 1953 – 1954, prof. dr. Ioan Pop de Popa a reușit să realizze prima inimă artificială și primul plâmân artificial, dar și primele transplante experimentale de inimă și plămânin din țara noastră. Intervențiile au fost realizate în anul 1958.

De numele prof. dr. Pop de Popa se leagă și înființarea specialității de Chirurgie Vasculară care, nu figura în nomenclatorul Ministerului Sănătății.