44 de transplanturi hepatice au fost realizate în acest an

Irinel PopescuPreședintele Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant, profesor doctor Irinel Popescu, a declarat vineri că numărul de transplanturi hepatice a crescut exponențial în cursul anului trecut iar anul acesta până în prezent au fost realizate 44 de astfel de operații, 41 la Institutul Clinic Fundeni și 3 la Spitalul „Sfânta Maria”.

„Numărul procedurilor a crescut exponențial începând cu luna februarie anul trecut. În 2013 s-au practicat 122 de transplanturi hepatice în țară prezentând o creștere importantă a numărului de proceduri efectuate. De la începutul anului și până acum s-au practicat 41 de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni și 3 la Spitalul Sfânta Maria. Rezultatele transplantului hepatic în ceea ce privește supraviețuirea primitorului și a grefei au fost în continuă ameliorare, supraviețuirea la un an de la operație a fost de 77,89% la primii 200 de pacienți transplantați pentru ca la următorii 300 aceasta să crească la 83,39%. Aceste date ne dau toate motivele să privim cu optimism viitorul programului de transplant hepatic din România. Anul 2013 a fost un an de excepție pentru transplant. A fost un salt mai curând decât o evoluție progresivă. Au fost realizate 122 de transplanturi hepatice în 2013 față de 75 în anul 2012. 2014 înseamnă în primul rând menținerea aceluiași număr de operații. Cumva până la sfârșitul anului numărul va fi similar celui de anul trecut sau ușor mai crescut. Mi-aș dori să putem introduce și alte tipuri de transplant, încă nu s-a făcut transplant pulmonar sau de intestin subțire. Sper ca în viitor și acestea să fie posibile. Necesitățile României sunt mai mari decât aceste 122 de transplanturi pe care le-am făcut”, a afirmat profesorul doctor.

El a precizat că s-a redus foarte mult mortalitatea celor aflați pe listele de așteptare.

„S-a redus mult mortalitatea pe liste de așteptare de la 40% la 3% în primele patru luni ale acestui an și la 10% estimat pe anul în curs. Posibilitatea ca un pacient să moară înainte de a fi transplantat a devenit mult mai mică iar tendința noastră este să o reducem și de aici încolo. La această scădere a contribuit și sistemul actual de alocare a organelor”, a explicat Popescu.

Profesorul dr. Mihai Lucan membru în Consiliul Științific România a afirmat că în România s-a făcut un pas mare în ceea ce privește activitatea de transplant fiind înregistrată o rată mare de donatori cadavru.

„Anul trecut s-a făcut un foarte mare pas înainte. Am avut o rată foarte mare de la donatori cadavru care a depășit rata de donare a multor țări civilizate. Se poate mai mult, se poate mai bine”, a afirmat Lucan.

Potrivit acestuia, România are o rată de transplant de 5,2% față de Ungaria, cu o rată de transplant de 21,3%.

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant prof. dr. Radu Deac a arătat că longevitatea pacienților transplantați cu cord este de 15 ani, în medie, existând o extremă favorabilă până la 30-35 de ani.

„Răspândirea centrelor de transplant este mai lentă decât răspândirea centrelor de prelevare”, a spus Deac.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea