”Chirurgia e ca aviația: tot timpul există riscul unor accidente”

Contextul actual în care un posibil caz de malpraxis înregistrat la Spitalul de Urgențe Floreasca se transformă într-un scandal, căruia i se alocă ample spații mediatice, este considerat de unii medici chirurgi o sursă de presiune pentru cei care intră în sala de operație, fie ei medici, personal mediu sau pacienți.

Președinte al Alianței Medicilor din România, dr. Bogdan Tănase, chirurg, explică diferențele dintre modul în care este tratat în România un caz de malpraxis și abordarea din țări occidentale în care situațiile de acest gen devin studiu de caz:

”Aș vrea să cred că un incident ar putea să fie un moment zero din care să pornim să reformăm, să schimbăm lucrurile pe fond, nu pe formă. Dar, astfel de incidente au dus, de fiecare dată, la niște schimbări de formă. S-a dat o spoială de ochii lumii, dar esența nu s-a schimbat, de aceea s-au și repetat astfel de episoade, pentru că fondul nu s-a schimbat. Asta vine din faptul că nu a fost o politică consistentă de-a lungul anilor în ceea ce privește sistemul de sănătate din România… Sala de operații este un loc în care au loc incidente. Dacă vreți, chirurgia se aseamănă cu aviația, tot timpul există riscul unor accidente, incidente, atunci când zici că le-ai văzut pe toate apare ceva inedit…Într-un spital din Franța, de exemplu, într-o astfel de situație, esențială este comunicarea. De altfel, cred că este cheia gestionării unui astfel de caz. Spitalele din țările occidentale au organisme dedicate care analizează serios aceste tipuri de accidente, există comisii de mortalitate care analizează cifrele și incidentele apărute, pentru a se ști ce s-a întâmplat, ce trebuie să se facă data viitoare. Și mai este un aspect pe care vreau să-l subliniez: pentru medicul român orice prejudiciu cauzat pacientului are o latură penală care în afară există doar în cazuri excepționale… Acolo, oamenii au o atitudine mai pragmatică, consideră că chirurgia este o activitate potențial cauzatoare de prejudicii, iar prejudiciul trebuie reparat material. Iar instituția nu se desolidarizează de medicul respectiv. Noi medicii români, dacă avem un astfel de incident, rămânem de cele mai multe ori în offside. Toată lumea se retrage, iar medicul rămâne să răspundă de unul singur. Și în cazul acesta, toată lumea îl vede pe profesorul Beuran, dar a fost o echipă întreragă care a participat la operație, da? În afară, instituția răspunde și instituția acoperă prejudiciul respectiv. Bineînțeles, există consecințe și în ceea ce îl privește pe medic. El este trimis la un curs ca să vadă ce trebuie să facă data viitoare.”

Dr. Bogdan Tănase este medic primar de chirurgie generală, specializat ulterior în chirurgia toracică, își desfășoară activitatea la Institutul Oncologic București, instituție medicală în care 90 % dintre pacienții care au recomandare pentru intervenții chirurgicale prezintă afecțiuni oncologice. Dr. Bogdan Tănase este și președinte al Alianței Medicilor din România, calitate în virtutea căreia a vorbit despre modul în care incidentele din sălile de operație sunt transformate în scandaluri cu un impact negativ și asupra relației medic –pacient, dar și asuprasistemului medical, în general.

Interviul integral poate fi urmărit la emisiunea Jurnal de Viață, difuzată luni, de la ora 18,00, sâmbătă de la 17,00 și 21,00 și duminică, de la ora 17,00.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes