Tratamentele administrate pacienților oncologici cresc vizibil șansele de supraviețuire ale acestora. Unele terapii pot să creeze însă dezechilibre ale glandelor endocrine, tiroida fiind cea mai expusă. Tocmai de aceea este nevoie ca pacienții oncologici să beneficieze de suport și asistență medicală și din partea unui medic specialist în endocrinologie.
„Sunt diverse tipuri de terapie împotriva cancerului, evident că unele dintre ele vin cu efecte secundare, dintre care unele sunt endocrinologice. Afectarea endocrină este însă variată, pentru că sunt mai multe glande endocrine care pot fi afectate și depinde foarte mult de ce afecțiune oncologică are pacientul. Deci, depinde de tipul de cancer și de tipul de tratament ales” susține dr. Theodor Mustață, medic specialist endocrinolog, Centrul Medical Neolife.
Medicii susțin faptul că monitorizarea funcțiilor glandelor endocrine, mai ales în cazul pacienților oncologici, sunt importante pentru a le putea asigura o calitate a vieții foarte bună.
„Terapiile oncologice au evoluat fantastic și oferă o supraviețuire din ce în ce mai mare a pacientului. Sigur, venind și supraviețuirea mai mare ne uităm înainte la calitatea vieții oamenilor, au mulți ani în față, și trebuie să ne asigură că-i petrec în confort” mai spune dr. Theodor Mustață, medic specialist endocrinolog, Centrul Medical Neolife.