Deși sănătatea românească oferă acces la tratament bolnavilor de scleroză multiplă, sistemul medical de la noi nu are date statistice clare cu privire la numărul exact al bolnavilor. Singurele statistici aparțin Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple, organizație care militează pentru drepturile acestei categorii de pacienți.
Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple este condusă de Simona Tănase, la rândul ei pacient diagnosticat cu această boală. Ea susține faptul că sistemul medical din România nu are o statistică clară cu privire la numărul exact al bolnavilor de scleroză multiplă. Din estimările făcute de asociația pe care o coordonează, Simona Tănase susține faptul că aproximativ 20 de mii de români suferă de scleroză multiplă.
„Nu avem nişte date statistice exacte. Scleroza multiplă este o boală relativ invalidantă. A ajuns la copii cu vârste foarte mici, din ce ştiu eu, în analele medicale erau, acum vreo doi ani, copii de doi ani diagnosticaţi. Din nefericire, sunt mulţi tineri afectaţi” susține Simona Tănase, președintele Asociației Învingătorii Sclerozei Multiple.
Reprezentanta asociaţiei de pacienţi a subliniat că dintre aceşti pacienţi cei mai mulţi sunt pensionaţi pe caz de boală, având în vedere numeroasele complicaţii ale acestei afecţiuni.