Tratamentele de canal sau endodontice reprezintă acea procedură stomatologică prin care medicii dentiști încearcă să salveze dinții puternic afectați de carii. Astăzi, medicina a evoluat foarte mult, iar pentru această intervenție de finețe se folosește un microscop special care îi ajută pe medici în timpul procedurii.
Tratamentul de canal reprezintă ultima soluție pe care medicul stomatolog o are la îndemână pentru salvarea dinților naturali.„Din păcate, de foarte multe ori, pacienții se prezintă în dureri la medicul stomatolog și de cele mai multe ori constatăm o carie profundă care a ajuns la nerv, afectează pulpa dentară și atunci nu avem altă soluție decât să facem tratamentul de canal sau să scoatem nervul” susține dr. Ana Maria Flaugiu, medic stomatolog, Clinicile Dentare „Dr. Leahu”, parte din Rețeaua de Sănătate Regina Maria.
Tehnica prin care medicii stomatologi ne salvează dinții afectați de carii este minuțioasă și presupune umplerea golurilor lăsate în urma scoaterii nervului dentar, precum și protejarea danturii de infecții.
„Tratamentul de canal înseamnă că în urma scoaterii nervului, noi trebuie să umplem cu ceva canalul respectiv și asta se întâmplă în momentul în care noi folosim acolo materiale termoplastice, un fel de cauciuc, dar mai important de atât este reconstrucția dintelui. De cele mai multe ori aceste carii profunde vin și cu o distrucție foarte mare a coroanei dentare și noi, de fapt, trebuie să reabilităm dintele să fie funcțional” mai spus de. Ana Maria Flaugiu.
Astăzi, stomatologia modernă folosește microscopul dentar pentru ca tratamentul de canal să fie reușit. Acest dispozitiv ghidează medicii astfel încât să identifice mai ușor toate canalele pe care un dinte le are și să le trateze corespunzător.
„În trecut, când făceam tratamentele de canal clasice, când mergeam la medicul stomatolog de mai multe ori și punea acolo niște substanțe și iarăși ne întorceam la cabinet, erau tot felul de ședințe nenumărate. Noi prin endodonția modernă încercăm să scurtăm aceste etape și acest procedeu , iar microscopul dentar ne ajută să mărim imaginea. E ca si cum am face o fotografie și dăm zoom. În momentul în care noi avem imaginea cu tot dintele este imposibil să nu găsim toate canalele. În trecut, cu ochiul, uman nu le puteai descoperi pe toate. Este important să fie toate tratate pentru că dacă un canal nu e tratat putem dezvolta infecții” a explicat dr. Ana Maria Flaugiu.
Clinicile Dentare „Dr. Leahu”, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, oferă tratamente stomatologice performante și personalizate.