2 Aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Ziua Internaţională de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.

Cei care doresc să marcheze această zi se pot îmbrăca în albastru sau pot înălța baloane albastre spre cer, pentru a trage un serios semnal de alarma cu privire la discriminarea cu care se confruntă zi de zi persoanele cu autism din România și familiile lor.

Clădiri simbol ale Bucureştiului îşi vor ilumina faţadele în albastru: creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti din Piaţa Lahovari, Sala Radio, Sky Tower, Globalworth Tower şi Globalworth Campus, Teatrul Excelsior şi Arcul de Triumf.

Manifestări cu ocazia zilei de 2 aprilie vor avea loc şi în ţară. 52 de asociaţii şi fundaţii şi 26 de instituţii publice, care fac parte din Reţeaua RO-TSA, înfiinţată la iniţiativa Help Autism în sprijinul copiilor cu autism, vor organiza acţiuni menite să informeze şi să implice comunităţile locale.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, iar statisticile arată că acesta apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de 1 la 4, şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple şi pot afecta creierul în moduri diferite.

Nu există nici un tratament medicamentos care să vindece autismul. Studiile şi experienţa organizaţiilor internaţionale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 luni, intervenţiile specializate şi integrarea socială cresc cu până la 47% şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru o viaţă independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului cu autism, fiind necesară o informare continuă şi o participare activă în programul de terapie. Serviciile de evaluare şi terapie în domeniul TSA trebuie susţinute de servicii complementare precum cele medicale, de logopedie, kinetoterapie sau de terapie ocupaţională, de la caz la caz.

Categorii: Actualitate
Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea