BREAKING MEDIKA

15 mai, ”o dată rezonabilă” pentru ieșirea din izolare a copiilor, spune profesorul Al. Rafila

Copiii devin o categorie socială vulnerabilă, în contextul actualei izolări, iar medicii manifestă deja un nivel crescut de îngrijorare în privința prelungirii măsurilor de izolare socială a acestora. A trecut mai bine de o lună de când copiii din România stau în casă ca urmare a suspendării cursurilor în școli și grădinițe și impunerii unor restricții de circulație. Medicii spun că sănătatea lor poate fi afectată din cauza lipsei mişcăriii şi a soarelui. În Spania premierul are de gând să relaxeze această restricţie din 27 aprilie, astfel încât copiii să poată lua aer curat.
„Cred că şi în România trebuie gândită o astfel de măsură, probabil că nu tot din 27 aprilie, pentru că, ştiţi, evoluţia epidemiei în ţara noastră are un decalaj de circa 3 săptămâni faţă de Spania, 2-3 săptămâni, probabil că 15 mai este o dată mai rezonabilă pentru România, dar cred că acest tip de gândire este unul corect”, e de părere profesorul Alexandru Rafila, citate de Mediafax.

„Copiii, sigur, în timpul zilei trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mişcare, dar probabil că trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mişcare, în cursul serii, când circulaţia este redusă”, a mai precizat profesorul Alexandru Rafila.

OMS recomandă ridicarea, în etape, a restricţiilor, la un interval de minim două săptămâni – care corespunde perioadei de incubaţie a virusului.