Pe 22 noiembrie s-au împlinit 143 de ani de când prima Facultate de Medicină din Bucureşti şi din ţară, şi-a deschis porţile pentru a-i iniţia pe tinerii acelui secol în tainele medicinei, se arată într-un comunicat de presă al UMF ‘Carol Davila’.
Primul curs al facultăţii a fost ţinut în Amfiteatrul Mare, pe data de 12 noiembrie 1869, iar după 143 de ani de istorie şi reuşite de excepţie, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti îşi continuă misiunea de a impune performanţa în ştiinţa medicală atât în ţară cât şi peste graniţe.
‘În Amfiteatrul Mare al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘’Carol Davila” din Bucureşti s-au format generaţii de medici cu recunoaştere naţională şi internaţională. Amfiteatrul Mare este, dacă vreţi, căminul celor care au revoluţionat lumea medicală de-a lungul anilor. Astăzi, la 143 de ani de când s-a ţinut primul curs, amfiteatrul păstrează istoria generaţiilor de studenţi care i-au trecut pragul şi au ridicat universitatea la cel mai înalt nivel de performanţă academică’, a declarat acad. prof. dr. Ionel Sinescu, rectorul instituţiei.
Istoria medicinei româneşti este strâns legată de personalitatea medicului Carol Davila, care în colaborare cu Nicolae Kretzulescu a înfiinţat, în 1857, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie.
Depăşind toate greutăţile şi reticenţele întâmpinate, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie s-a dezvoltat treptat, iar pe data de 12 noiembrie 1869 a devenit posibilă înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Bucureşti, instituţie care şi-a deschis porţile în ziua de 22 noiembrie 1869.
După anul 1890, tot mai mulţi savanţi completează corpul profesoral al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, asigurând astfel calitatea învăţământului superior medical.
Alături de personalitatea medicului Carol Davila şi alţi profesori de seamă au contribuit la dezvoltarea învăţământului în Facultatea de Medicină din Bucureşti. Printre aceştia s-au aflat : Iacob Felix (1832-1905), fondatorul şcolii de igienă, cu preocupări de medicină generală, Alexandru Marcovici (1835-1886), iniţiatorul clinicii medicale; Nicolae Turnescu (1819-1890) şi Constantin Dumitrescu-Severeanu (1840-1930), întemeietorii clinicii chirurgicale, Zaharia Petrescu (1841-1901), fondatorul terapeuticii medicale; Alexandru Sutzu (1837-1919), care a pus bazele medicinii legale si ale psihiatriei, dar şi mulţi alţii.
Astăzi U.M.F. ‘Carol Davila’ pregăteşte specialişti atât în domeniul medicinei generale, în domeniul farmaciei, al medicinei dentare cât şi al asistenţei medicale, specialişti care continuă dezvoltarea medicinei româneşti.