14 medici și asistenți medicali, condamnați pentru că au eliberat fișe și adeverințe false. Avocat: “Această sentință este cu siguranță un avertisment”

Magistrații Tribunalului Vaslui au pronunțat, recent, o sentință care a venit ca o adevărată lovitură pentru sistemul medical: 14 cadre medicale – medici și asistenți medicali, patroana unei clinici medicale cu puncte de lucru în județele Vaslui și Bacău, precum și administratorul unei școli de șoferi, au fost condamnați pentru fals și constituirea unui grup infracțional organizat.

Cadrele medicale, respectiv 7 medici și 7 asistenți medicali, au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru că au emis peste 1000 de adeverințe medicale false, fișe medicale pentru obținerea/preschimbarea permisului de conducere și chiar certificate medicale pentru obținerea/atestarea permisului de port-armă. Patroana clinicii, în schimb, a primit 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare. În cazul medicilor și asistenților medicali, instanța a dispus o perioadă de supraveghere de 2 ani, timp în care aceștia nu vor avea dreptul să profeseze.

Ancheta a început în anul 2016, în urma unei plângeri făcută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui de președintele de la acel moment al Colegiului Medicilor, care a reclamat modul în care erau eliberate fișele medicale pentru viitorii șoferi, fără ca medicii să-i vadă la față pe aceștia și fără să știe măcar dacă sunt apți să conducă un vehicul pe drumurile publice. Ancheta procurorilor a scos la iveală că exista o adevărată rețea de eliberare de documente medicale false, pusă la cale de patroana clinicii.

Cunoscutul avocat Adrian Cuculis a discutat, la Medika TV, despre sentința care a zguduit sistemul medical. Deși hotărârea instanței nu este definitivă, existând și o fază de apel în proces, avocatul nu crede că la instanța superioară se va schimba ceva. Adrian Cuculis a vorbit inclusiv despre moralitatea faptelor, dar și despre faptul că acuzațiile se pot extinde în anumite cazuri. De exemplu, dacă o persoană care nu vede a obținut permisul de conducere în baza fișei medicale care atestă că e apt pentru a conduce și este implicat într-un accident mortal, medicul care a eliberat în fals documentul respectiv ar putea fi acuzat de ucidere din culpă.

Însă dincolo de aspectele morale, sentința e un avertisment, consideră avocatul.

“Această sentință este cu siguranță un avertisment, este o lecție pe care probabil au învățat-o mulți. Sistemul în sine nu cred că se va curăța doar cu decizia respectivă. În toate meseriile găsești oameni care să facă și lucruri de genul acesta, fapte de natură penală, însă nu putem să eradicăm totul peste noapte. Cert este că trebuie să găsim o strategie națională pe partea asta de crimă organizată, de grupuri infracționale. Chiar dacă e dureros să spui grup infracțional în rândul medicilor. În zona respectivă te aștepți să fie niște oameni cu o moralitate de care să nu te îndoiești”,  a spus, la Medika TV, avocatul Adrian Cuculis.  

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes