12 mai este Ziua Internațională a Asistentului Medical, dar anul acesta sărbătoarea iese din tiparul aniversărilor de până acum. În România, la fel ca în restul lumii, e o sărbătoare în stare de urgență, o sărbătoare în pandemie, în care războiul pentru sănătate a devenit o realitate.
Nimic nu a prevestit rolul și importanța acestei sărbători și nici a ceea ce este anul 2020, declarat de Organizația Mondială a Sănătății Anul Internațional al Asistentului Medical și al Moașei.
Mai mult ca oricând, ziua are o semnificație profundă, pentru că peste tot în lume medicii și asistentele scriu zilnic pagini memorabile ale istoriei pe un alt front de luptă: cel în care dușman e un inamic nevăzut.
Sărbătoriții zilei sunt cei despre care adesea s-a spus că dau speranță și curaj, că înlătură disperarea și durerea. Sunt prezenți alături de oameni din primele lui clipe de viață până la sfârșit, când asistă neputincioși la ultimul suflu în fața morții.
Azi, mai mult ca oricând, ochii întregii lumi sunt ațintiți către cei care, prin munca lor, încearcă să aducă speranță și, mai ales, sănătate.
De la începutul pandemiei, românii aflați în prima linie au avut parte de momente memorabile și emoționante.
Este, de pildă, cazul unei asistente din Galați, hărțuită de vecini pentru că lucrează la un spital unde trata pacienți infectați cu noul coronavirus, dar încurajată și aplaudată de militari. Gestul militarilor a emoționat-o profund.
Momente în care medicii și asistenții au fost aplaudați la scenă deschisă au fost și în alte zone din țară. La Sibiu, luptătorii din linia întâi au primit flori și aplauze din partea altor salvatori, pompierii.
Pentru eroii din linia întâi, lupta permanentă din această perioadă e extrem de stresantă. Zi de zi expuși riscului de a se îmbolnăvi, departe de familii, unii au nevoie de încurajări. Câteodată acestea apar în cele mai neașteptate locuri și în moduri inedite. Este și exemplul unui clip video realizat la Spitalul “Victor Babeș” din București, unde cadrele medicale le-au mulțumit celor care îi tratează pe bolnavii cu COVID-19. O asistentă a dansat în timp ce colegele ei afișau diferite mesaje de încurajare.
Fiecare asistent medical are o poveste. Unele au lacrimi, altele au zâmbete, dar dincolo de poveștile fiecăruia se regăsește zâmbetul dătător de speranță pe toată lumea. Și, din păcate, pentru unii zâmbetul s-a stins. Pandemia a făcut, până acum, trei victime în rândul asistenților medicali din România: o asistentă din Țăndărei, una din Brașov și una din Botoșani, care nu au putut lupta până la capăt cu inamicul microscopic.
Dincolo de tragismul acestei perioade, toți cei care luptă pentru viața și sănătatea omenirii merită aplauze!
Pentru medici, asistenți și toți cei fără de care existența însăși a lumii ar fi pusă sub semnul întrebării, “La mulți ani”, curaj și putere!