Unsprezece persoane din Secţia de neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” sunt purtătoare de stafilococ auriu MRSA, la această maternitate fiind în derulare un control al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB), se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii remis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, după ce Spitalul Clinic de Urgenţă „Grigore Alexandrescu” a semnalat DSPMB depistarea unor pacienţi copii cu infecţii stafilococice născuţi în Maternitatea „Panait Sîrbu”, au fost făcute verificări la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Reprezentanţii DSPMB au constatat că începând din 24 octombrie aici au fost internaţi 15 pacienţi copii provenind de la Maternitatea „Panait Sîrbu”, dintre care 12 au fost confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA, pentru doi copii se aşteaptă rezultatele probelor iar un copil nu a fost confirmat cu MRSA.
În prezent mai sunt internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt dintre copiii provenind de Maternitatea „Panait Sîrbu”.
Totodată, reprezentanţii DSPMB au făcut verificări şi la Spitalul „Panait Sîrbu” şi au solicitat conducerii un punct de vedere referitor la situaţia semnalată.
Inspectorii sanitari au fost informaţi că pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri, printre care: reinstruirea personalului medico-sanitar cu privire la respectarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală; limitarea internărilor în Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu” pentru o perioadă de 14 zile, între 14 şi 28 noiembrie, pentru a se efectua după externarea pacientelor lucrări etapizate pentru curăţenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală a tuturor spaţiilor din Pavilionul A – Obstetrică-Ginecologie 1, Neonatologie, ATI, Bloc Operator, Sala Naşteri.
De asemenea, au fost recoltate exudate nazale de la 49 de persoane din Secţia de neonatologie (din totalul de 55 persoane); pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele probelor recoltate, care au relevat că 11 sunt purtătoare de stafilococ auriu MRSA, restul de 27 fiind negative. Urmează a fi recoltate şi de la celelalte persoane. Rezultatele exudatelor nazale au fost înaintate către Secţia de neonatologie, cu recomandarea conform ghidurilor internaţionale privind decolonizarea purtătorilor, se precizează în comunicatul citat.
DSPMB a recomandat continuarea măsurilor instituite de către unitatea sanitară referitoare la respectarea procedurilor de curăţenie, dezinfecţie/dezinfecţie ciclică/dezinfecţie terminală, cu menţiunea că toate aceste manopere vor fi completate în graficele de curăţenie şi dezinfecţie, precum şi limitarea internărilor pentru această perioadă cu respectarea unor criterii referitoare la asigurarea urgenţelor medico-chirurgicale.
Direcţia a mai recomandat: instituirea tratamentului purtătorilor de stafilococ auriu MRSA conform buletinelor de analiză şi antibiogramelor; efectuarea recontrolului după terminarea tratamentului; purtarea corectă de către întregul personal a echipamentului de protecţie de unică folosinţă, cu precădere a măştilor de tip chirurgical; respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact; anunţarea telefonică imediată la DSPMB a oricărei suspiciuni de colonizare atât la mame sau lehuze, cât şi la personalul medico-sanitar.
Inspectorii sanitari din DSPMB efectuează în această perioadă un control în maternităţile publice şi private din Bucureşti. Sunt verificate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igienă a mâinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi. Controlul inspectorilor sanitari se va extinde în toate maternităţile din ţară.
Sursa: AGERPRES