Sănătatea în România Știri

11 centre de vaccinare și 70 de fluxuri au fost închise. Explicațiile CNCAV pentru această decizie

Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19 a anunțat închiderea temporară a 11 centre de vaccinare din țară, precum și suspendarea a 70 de fluxuri de vaccinare. Potrivit șefului CNCAV, Valeriu Gheorghiță, decizia a fost luată întrucât în ultima vreme acestea au avut o capacitate de funcționare sub jumătate.

În circa 45% din cazuri, centrele vaccinau la mai puţin de jumătate din capacitatea fluxului, tocmai de aceea am propus către fiecare direcţie de sănătate publică judeţeană măsuri ţintite, fie de reducere a programului de lucru şi disponibilizarea echipelor mobile către activităţi de vaccinare cu sprijinul lor, în mod deosebit, în rural sau alte tipuri de activităţi de vaccinare tip maraton sau alte evenimente în locaţii atipice sau chiar sistarea temporară a activităţii pentru anumite centre”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.

Activitatea va fi sistată în câte un centru de vaccinare din Bihor, Giurgiu și Timiş, în două centre din Mehedinţi şi în câte trei centre din județele Teleorman şi Vâlcea, după cum a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, care a spus însă că este vorba doar despre o sistare temporară. Practic, acestea trebuie să fie pregătite în orice moment pentru a fi redeschise.

De altfel, șeful CMCSAV a vorbit și despre faptul că numărul persoanelor vaccinate a scăzut constant în ultima vreme, astfel încât s-a cerut o reducere a livrării de vaccinuri, pentru ca acestea să nu expire.

Este foarte important să avem un echilibru între cantitatea de vaccinuri care este livrată României şi consumul vaccinurilor. După cum ştim, în ultimele săptămâni, s-a înregistrat o reducere progresivă a numărului de persoane vaccinate cel puţin cu doza I, în condiţiile în care s-au menţinut livrările conform calendarului propus cu un număr important de doze, aşa încât la acest moment avem un procent de circa 60% rată de utilizare a vaccinurilor recepţionate de România din aproape 15 milioane de doze. Ca atare, este important să evităm ieşirea din termenul de valabilitate a dozelor şi să avem totuşi un număr semnificativ de doze care să poată să fie stocate pe termen lung, atât cât permite intervalul de valabilitate, aşa încât să reacţionăm, pe de-o parte, la noul val de îmbolnăviri dacă acesta va fi şi în România şi, pe de altă parte, de a asigura pe mai departe buna funcţionare a campaniei de vaccinare“, mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.