1 octombrie, Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Ministerul Sănătății derulează un program pilot de screening pentru această boală

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua luptei împotriva cancerului de sân, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la această boală, cu scopul prevenirii ei, mai ales că, depistat la timp, se poate vindeca.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului, acesta este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei, reprezentând aproape un sfert dintre toate cazurile noi de cancer în rândul femeilor şi principala cauză de deces la femei.

Statisticile arată că în Uniunea Europeană sunt 522.513 cazuri noi de cancer de sân. În România, circa 6000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, care ocupă primul loc ca pondere a noilor cazuri descoperite în rândul femeilor, acesta fiind urmat de cancerul de colon și de cel de col uterin.

Potrivit Ministerului Sănătății, peste 20.000 de femei din țara noastră vor beneficia de de mamografii gratuite într-un program pilot de screening pentru cancerul de sân, aflat în fază de implementare.

Ministerul Sănătății consideră că este nevoie de educare, informare şi prevenţie continuă și consecventă în domeniul oncologic. Au fost făcuți pași importanți, dar trebuie să se conștientizeze necesitatea unui efort comun, a unui parteneriat comun pentru identificarea de soluţii şi direcţii prioritare în vederea iniţierii si îmbunătăţirii programelor naţionale de depistare și tratament oncologic.  Ministerul Sănătății are în derulare un program pilot screening pentru cancerul sân finanțat din fonduri europene, în valoare de 21 milioane de euro. În prezent, în cadrul acestui program, institutele de oncologie din Iași și Cluj Napoca au semnat contractele cu autoritatea de finațare și au organizat implementarea celei de a doua faze de depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de sân, care va demara în funcție de evoluția situației epidemiologice create de pandemia de COVID-19.  Este prevăzut ca, peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate)din fiecare dintre regiunile pilot Nord Vest, Vest, Nord Est și Est să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

M.S. mai transmite că în cadrul proiectului sunt finanţate și achiziţii de echipamente (ex. aparatură de laborator necesară derulării acțiunilor de screening/ aparatură de evaluare a leziunilor incipiente mamare: mamografe, ecografe, puncție/ biopsie asistată, aparatură specifică confirmare leziuni laborator anatomie-patologică, suport informatic de telemedicină pentru dublă citire cu arbitraj, suport informatic pentru bazele de date, unități mobile, sistem informatic de stocare a imaginii etc.), dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes